Aktivnosti

Udruga «Tunera» i aktivni radni tim od svog osnutka su organizirali i realizirali brojne radne akcije u kojima se obnavljao ustrinski zavičaj, održavalo mjesto Ustrine te su se stvarali novi projekti u kojima se mjesto promoviralo i razvijalo...nadamo se da još uvijek i hoće....

Od obnavljanja i čišćenja mjesta, prilaznih, starih i makadamskih puteva, tabelarno označavanja svake uvale, puta, predjela mjesta, očuvanja i zaštite baštine (Guvna), klupica sa svojim karakterističnim nazivima, sadnje maslina, cvijeća i autohtonog bilja u središtu mjesta, renoviranje boćališta, suhozida(gromača) i lesa, postavljanje pomorskog putokaza na raskrižju za Uvalu Županj, projekt „Nekad i sad“ čije su smjernice tabelirane i nalaze se na glavnim punktovima mjesta Ustrine, Tabela u središtu mjesta na kojoj je dvojezično zapisana povijest Ustrina,

Zatim, čišćenje i širenje puta od Ustrina do zaseoka Gradiška, čišćenje i farbanje “stare” crkve sv. Martina, čišćenje i izgradnja prilaznih puteva u “Vilu Rusticu”.

Čišćenje i krčenje puta od Gradiške do uvale Porat te njegovo označavanje planinarskim znakovima, izrada i postavljanje tabelarnih znakova u središtu mjesta te “pozdravnu” poveću tabelu s neizostavnim motivom zalaska sunca u Ustrinskoj uvali, čišćenje i označavanje svih starih puteva koji su oduvijek vodili iz mjesta prema šest ustrinskih uvala, izrada i postavljanje znakova za zaštitu okoliša na lokacijama uz plaže.

foto tekst022

Nadalje, izgradnja i potpuno renoviranje eksterijera i interijera sadašnjeg kulturnog doma “Brašćina” kao sjedišta udruge “Tunera” i Vmo-a. Opremanje i izrada drvenog namještaja.

foto tekst026 foto tekst006
Uz spomenute brojne radne akcije, udruga “Tunera” je samostalno organizirala i organizira ljetne i zimske pučke fešte; (Dan sv. Martina-Martinja, kup u kartanju – briškula i trešete, raznorazne tombole, kup u boćanju (žjogu), sportske igre za djecu i odrasle, prodaja vlastito izrađenih autohtonih suvenira i proizvoda, izložbe slika i fotografija, nastupi svirača autohtonih instrumenata. (mjeh) i svirača zabavne glazbe.

foto tekst029 foto tekst030


Ala homo se svi nać v Ustrinah za delat a pokle i za zakantat….

 

 

 


Copyright © 2014. Sva prava pridržana, Tunera Ustrine