O nama

Potaknuti voljom i željom za revitalizacijom i razvojem potencijala i resursa mjesta Ustrine, kao stalni i povremeni žitelji te ljubitelji mjesta Ustrine osnovali smo udrugu «Tunera» kojoj je primarni cilj i zadatak revitalizacija i razvoj neiskorištenih resursa mjesta Ustrine. Udruga «Tunera» je dobila ime po «tunerama» (kamene kućice tik do mora koje su služile kao prenoćište i mjesto obitavanja «tunara» u periodu izlovu tuna, a imale su velike, uske i visoke ljestve pored svake koje bi bile tzv. osmatračnice za opažanje i dolazak plave ribe, najčešće su to bile tune), ujedno i simbolom ribarstva kao primarne djelatnosti polovine Ustrinjana u 2. polovici 19. stoljeća i 1. polovici 20. stoljeća. Ustrinsku uvalu krasi šest raznovrsnih manjih uvala redom (Županj, Krušina, Pod sadić, Veli žal, Baneštrovica i Porat) u kojima se nalaze tunere. Tunere su u potpunoj funkciji bile do 1960. godine.

foto tekst020

Osim ribolova, Ustrinjani su se bavili i ovčarstvom, a na početku 20. stoljeća na rtu uvale Porat nalazila se Lučka kapetanija pod austrougarskom vlašću, stoga službeni grb udruge «Tunera» je objedinio tri neizostavne stvari života Ustrinjana u obliku ovce, ribe(tune) i pomorskog sidra.

foto tekst003

Udruga «Tunera», punim nazivom udruga za revitalizaciju, razvijanje i promicanje resusrsa, je osnovana 09.01. 2011. godine na osnivačkoj skupštini u Ustrinama. Usvojen je i ovjeren Statut udruge i odluka o pokretanju postupka za upis u registar udruga gdje joj je nedugo zatim i odobren upis. Udruga «Tunera» kao poslovni subjekt je razvrstan prema NKD-u 2007. Osnovni sadržaj djelatnosti udruge «Tunera» jest, stvaranje zajedništva, revitalizacija, donošenje i realiziranje projekata za razvoj mjesta Ustrine te očuvanje baštine i promocija autohtonosti ustrinskog zavičaja.

Udruga «Tunera» broji 152 člana koji su prepoznali vrijednosti, pozitivne ideje i veliku volju radnog tima udruge koji radnim akcijama realizira projekte za razvitak i očuvanje baštine mjesta Ustrine.

Isto tako Udruga «Tunera» i njezini članovi samostalni su organizatori ljetnih i zimskih pučkih fešta (Dana sv. Martina – Martinja, Ustrinske noći, kupa Ustrina v žjogu (boćanje), sportskih igara za djecu i odrasle, kupa Ustrina u kartanju (briškula i trešete), ljetnih izložbi na «guvnu», solo nastupima autohtonog svirača mjeha, brojnih tombola...)

foto tekst013    foto tekst016

 

ustrine zima2014 079

Uz radne akcije koje realizira, «Tunera» i njezin radni tim su u cijelosti sudjelovali u izgradnji i renoviranju kulturnog doma «Brašćina», sjedištu udruge i Vmo-a.

Udruga «Tunera» uspješno surađuje s Vmo-a Ustrine, planinarskim društvom «Osoršćica», udrugom «Lesa», župnim dvorom Osor i mjesnim župnikom u realizaciji projekata i razvijanju Ustrina i zavičaja.

Zaljubljenike u Ustrine pozivamo da svojim angažmanom i članstvom u udruzi doprinesu revitalizaciji mjesta, iskorištavanjem postojećih resursa i da postanu dio složne zajednice koja  radi za Ustrine.

Isto tako zahvaljujemo se svim mještanima i članovima udruge «Tunera» koji su doprinijeli svojim radom i angažmanom tijekom svih ovih godina da naše Ustrine budu prelijepa bajka koja vječno traje.

 ustrinske vale007  ustrinske vale001

 

 

 


Copyright © 2014. Sva prava pridržana, Tunera Ustrine