Ribarstvo

Predio Ustrina «Konal» i dio predjela «Barce» oduvijek su bili usmjereni ribarstvu te su svi muškarci iz koljena u koljeno prenosili ljubav i poziv za ribolov, uostalom to im je bila i osnovna djelatnost te način preživljavanja.  

Ribari su gradili «tunere» (kamene kućice s velikim,uskim i visokim ljestvama pored svake koje bi bile tzv. osmatračnice za opažanje i dolazak plave ribe, najčešće su to bile tune).
Ustrinska uvala je imala pet tunera koje su bile u funkciji do 1960. godine. Danas su «tunere» spomenik baštine koja se treba njegovati i prenositi iz koljena u koljeno te u skladu s mogućnostima vratiti im stari sjaj.
Ustrinski ribari u današnje vrijeme u more tek povremeno spuštaju palandare (dugačke mreže s velikim okom namjenjene plavoj ribi) u određenom periodu godine, a ostali se većinom bave sportskim vikend ribolovom.

Vrlo je važno za spomenuti da je Ustrinska uvala imala i Lučku kapetaniju u doba
Austro-ugarske vladavine na našem području. Tadašnja lučka kapetanija je imala stratešku poziciju i bila je smještena na «glavi» rta uvale Porat kako bi njezini patrolni brodovi mogli kontrolirati prolaz trgovačkih i drugih brodica iz smjera sjevera prema jugu otoka Cres-Lošinj. Još i danas kamena kuća tadašnje Lučke kapetanije je opstala te je u privatnom vlasništvu.

foto tekst025
Morski pas ulovljen 09.09.1959. u uvali Veli žal (Ustrine)

 

 

 

 


Copyright © 2014. Sva prava pridržana, Tunera Ustrine